İşe dönen annelerin bebekleri ne hissediyor?

İşe dönen annelerin bebekleri ne hissediyor?

Çalışan ve bebeği olan annelere güzel bir haberimiz var. Amerikalı akademisyenlerin 10 farklı bölgede bin 364 bebek ve anneyi inceleyerek yaptığı çalışmaya göre işe geri dönen annelerin bebekleri sanıldığı gibi bundan olumsuz etkilenmiyor. Araştırmaya göre meselenin kalbinde tamamen bebeğinizle nasıl bir bağ kurduğunuz yatıyor.

Çocuk gelişimi ve sosyal hizmetler gibi Columbia Üniversitesi’nin farklı bölümlerinde profesör olarak görev yapan Jeanne Brooks-GunnWen-Jui Han ve Jane Waldfogel tarafından gerçekleştirilen araştırma (The NICHD Study of Early Child Care) yakın zamanda Society for Research in Child Development tarafından yayınlandı. 10 farklı bölgede, 15, 24 ve 36 aylık olmak üzere 1,364 çocuğun izlendiği araştırmada çocuğun gelişimsel özellikleri ve aile karakteristiği başta olmak üzere pek çok farklı faktör ele alınarak çalışan anne-bebek ilişkisine bakılıyor.

Üretken anne bebeği olumlu etkiliyor

Columbia Üniversitesi Sosyal çalışmalar araştırma grubu içinde yer alan ve şuan London School of Economics’te misafir profesör olarak bulunan Amerikan akademisyen Jane Waldfogel, yaptıkları araştırma sonucunda birbirinden farklı kültürlerde çalışan annelerin bebeklerinde, sadece anne çalıştığı için olumsuz etkilere rastlamadıklarını belirtiyor. Çalışmayı diğer araştırmalardan farklı kılan noktalar olduğunu belirten Waldfogel, “Eğer geri kalan her şey, tüm şartlar aynı kalsaydı, işe giden annenin bebeği durumdan nasıl etkilenirdi?” sorusunu ön planda tuttuklarını vurguluyor. Waldfogel, “Fakat elbette sorunun cevabının hiçbir şeyin aynı kalmadığı, her şeyin sürekli değiştiği yönünde olduğunu bilmek zorundayız. Bu nedenle olaylara yüzeysel bakmamak gerekiyor. Biz de araştırmamızı her türlü değişkeni ve çevresel faktörü ele alarak gerçekleştirdik” diyor. Söz konusu faktörlerden de bahseden Waldfogel, listenin en başında aile ilişkileri, aylık gelir ve annenin ruh sağlığının geldiğini söylüyor. Bu faktörler anne çalıştığında ve çalışmadığında her iki duruma özgü değişkenlik gösterebiliyor.

Çalışan anne suçluluk hissetmemeli

Bugüne dek yapılan araştırmalarda sonuçların ağırlıklı olarak annenin doğumdan sonra ilk birkaç yılı bebekle geçirmesi gerektiği üzerine yoğunlaştığını belirten Waldfogel, özellikle son 20 yılda yapılan sosyal politika araştırmalarının çoğunun doğum sonrası ilk yıl çalışan annenin bebeğinin bu durumdan kötü etkilendiğini gösterdiğini belirtiyor.

Yakın zamanda Essex Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmada doğum sonrası ilk üç yıl çalışan annelerin bebeklerinin yavaş öğrendikleri ortaya konmuş. 2008’de yapılan bir Unicef çalışmasına göre ise doğum sonrası ilk 12 ayda işe dönen anneler çocuklarının gelişimini riske atıyor.

Waldfogel bu noktada sözlerine şöyle devam ediyor: “Annenin bebek doğduktan sonra işe dönmesinin elbette sıkıntılı tarafları var. Ama araştırmamız da gösteriyor ki durumun olumlu tarafları daha fazla. Çalışan annenin kendisini suçlaması anlamsız. Anne çalışarak bebeğin gelişimine maddi katkıda bulunuyor ve bebeğe daha iyi bir bakım sağlamış oluyor. Diğer yandan annenin üretken olması nedeniyle ruh sağlığı da daha iyi ve bu da bebeğe yansıyor. Bebek daha kaliteli ve sevgi dolu bir çocukluk geçiriyor.”

Anne bebekle ne kadar kaliteli zaman geçiriyor?

Waldfogel’e göre burada kilit nokta nasıl bir ebeveyn olduğunuz. Waldfogel, “Çocuğunuzun ihtiyaçlarına karşı ne kadar duyarlı olduğunuz, onu ne kadar dinlediğiniz ve ona nasıl davrandığınız çok daha önemli. Haftanın beş günü yoğun çalışan bir anne bebeğiyle kaliteli vakit geçirebilir. Bütün gün evde olmasına rağmen bebeğiyle çok daha az kaliteli zaman geçiren annelerin sayısı çok daha fazla. Bebeğin tüm gün yanında olup onun sadece temel ihtiyaçlarını gidermek ilgili anne olmak anlamına gelmiyor ve bu durum bebeğin gelişiminin daha iyi olacağının garantisi değil” diyor.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir