Çalışan Anneler İçin Erken Emeklilik İmkanı Var mıdır?

Çalışan Anneler İçin Erken Emeklilik İmkanı Var mıdır?

Çalışan annelerin en merak ettiği konular arasında yer alan doğum borçlanması ve erken emeklilik hakkı yer alıyor.

Çalışan anneler açısından önemli avantajlar sağlayan doğum borçlanması çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Çalışan kadınların doğum yaptıktan sonra iş hayatlarından bir süre uzak kalmaları nedeniyle geciken emeklilikleri ve eksilen prim gün sayıları için getirilen bu borçlanma, bu noktada çalışan annelerin imdadına yetişiyor. Peki, çalışan annelerin prim gün sayılarını tamamlamalarına olanak veren doğum borçlanması nedir? Çalışan anneler için erken emeklilik fırsatı var mıdır? İşte, konuya dair tüm detaylar…

Doğum Borçlanması Ne Demektir?

Çalışan annelere yönelik bir çocuk için iki yıllık prim ödemesi yapılabilen doğum borçlanmasının sayesinde, kadınlar doğum nedeniyle çalışamadıkları günlerin primlerini toplu olarak ödeme şansına sahip oluyorlar. Böylece doğum nedeniyle çalışamadıkları sürenin emekliliklerini geciktirmesinin de önüne geçebiliyorlar. Üç çocuğa kadar (yani 6 yıl) doğum borçlanması yapabilme hakkı yasalar tarafından çalışan annelere tanınıyor.

Kimler Doğum Borçlanması Yapabilir?

Doğum borçlanması oldukça geniş bir yelpazedeki kadın çalışanları kapsıyor. Bu anlamda, hangi kurum çalışanı olduğuna bakılmaksızın tüm çalışan kadınların ya da diğer bir ifadeyle SSK’lı çalışan annelerin, kendi işlerini yürüten Bağ Kur’lu çalışan kadınların ve memur olarak görev yapan annelerin doğum borçlanmasını yapma olanakları bulunuyor. Yine isteğe bağlı sigorta ödemesi yapan kadın çalışanların da doğum borçlanmasını yapma hakları bulunuyor. Yani, 4A, 4B, 4C kapsamında sigortalı olup da doğum yapan tüm kadın çalışanların doğum borçlanmasından yararlanma şansları bulunuyor.

Doğum borçlanmasını yapabilmek için herhangi bir prim koşulu aranmazken, ilk sigortaya girişten sonra gerçekleşen doğumlar için borçlanma yapılabiliyor. Bir diğer ifadeyle sigorta girişi yapılmadan önce dünyaya gelen çocukları yönünden çalışan annelerin doğum borçlanması yapma imkanları bulunmuyor.

Yine doğum borçlanması için çocuğun sağ olması koşulu da aranıyor. Doğumundan sonra bir süre yaşayan çocuklar içinde ancak hayatta oldukları süre kadar borçlanma olanağı tanınıyor. Doğum borçlanması, çalışan annelerin çalışmadıkları süreler için mümkün oluyor. Eğer çalışan anne doğum sonrası çalışmaya başlamışsa, çalıştığı süreleri tekrar borçlanma olanağı ise bulunmuyor.

Doğum Borçlanması Süresi Ne Kadar?

Doğum borçlanması ile her çocuk için iki yıl yani 720 gün çalışılmayan sürenin borçlanması yapılabiliyor. Yani bir diğer ifade ile doğum sonrasında iki yıl süre ile çalışmayan kadınlar, bu çalışmadıkları iki yılın primlerini ödeyerek emeklilik hesabında kullanılmalarını sağlayabiliyorlar. 

Bu olanak 3 çocuğa kadar sağlanıyor. Yani çalışan bir anne en fazla üç çocuğu için toplamda 6 yıl (2160 gün) doğum borçlanmasını yapma imkanına kavuşuyor. Doğum yapan anneler yanında iki yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen kadın çalışanların da doğum borçlanması yapma olanakları bulunuyor. Bu borçlanma sayesinde emeklilik yaşı ve yılını dolduran çalışan bir anne, doğum nedeniyle çalışamadığı günlere karşılık gelen prim eksiklerini toptan tamamlayarak, prim günlerinin dolmasını beklemeksizin erken emeklilik şansı yakalıyor.

Doğum Borçlanması İçin En Uygun Zaman Nedir?

Çalışan anneler açısından en ideal doğum borçlanma zamanı, emeklilik yaşının dolmasına yakın yapılması olarak öne çıkıyor. Çünkü emeklilik yaşına kadar çalışan kadınların primlerini tamamlama imkanları da bulunuyor. Eğer emeklilik yaşı gelmesine karşın halen prim eksiği olduğu zaman, bu borçlanma ile eksik sürelerin tamamlanması fırsatı çalışan kadınlar için doğuyor. Bu kapsamda, bir çocuk için iki yıl süre ile çalışılmayan günlerin borçlanması imkanı olsa da eksik kalan gün kadar yani iki yıldan daha az bir borçlanma yapma olanağı da bulunuyor.

Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması başvurusu konusunda, sigortalılar için en son çalışmasını yaptığı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine, kamu görevlileri içinse SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na başvuru hakları bulunuyor. Bu doğum borçlanmasının, borçlanma başvuru formu ile yapılması yeterli olup çalışan kadınların işvereninden başkaca herhangi bir belge alması ise gerekmez.  

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir