2024 Doğum parası

2024 Doğum parası

Annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan doğum parası (çocuk yardımı, süt parası) sağlıyor. En düşük tutar ise asgari ücrete endeksli. 2024 yılı net asgari ücret 17 bin 2 TL oldu. Asgari ücrete yapılan zam sonrası doğum yardımında tutar da arttı

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine giderek başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yapmadan öncelikle nüfus müdürlüğüne giderek yeni doğan çocuğunuzun geçici kimlik belgesini almanız gerekir. Başvuru esnasında dünyaya yeni gelen çocuğunuzun TC kimlik numarası istenecektir.

Doğum yapan anne doğam parasını ne zaman alır, doğumdan kaç gün sonra doğum parası verilir?

Doğum parası için yapılan başvurunun ardından bu tutarın ne kadar süre sonra yatacağı da merak edilen konulardandır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılan başvurudan yaklaşık iki ay sonra ödemeler yapılır.

Doğum parası ne kadar?

Doğum parası almaya hak kazanan anneler, doğum rapor parası hesaplama için; çocuk sayısına göre hesaplama yapmalıdır. Doğum parası almaya hak kazanan anneler dünyaya gelen ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü veya daha fazla çocuk için 600 TL olarak para yardımı yapılıyor. Devlet tarafından anneye verilen doğum parası ödemeleri çocuğun kimliği çıkarılırken yapılmış olur.

  • Geçtiğimiz yıl doğum parası taban 4365 TL, tavan tutarı ise 10.731 TL olmuştu. Asgari ücrete gelen yüzde 49 oranında zam sonras doğum parası 2024 yılında taban 7993 TL, tavan 15.989 TL’ye yükseldi.
Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir