İki çocuklu hayatta doğumdan sonraki ilk günler

İki çocuklu hayatta doğumdan sonraki ilk günler

İki çocuğun birden anne-babası olmak hem güzeldir hem de iyi bir organizasyon gerektirir. Keyifli olduğu kadar, bazen göz korkutucu olan iki çocuklu yaşamda doğumdan sonraki ilk günleri nasıl düzenleyebilirsiniz?

İkinci çocuk sahibi olmaya karar verdiniz ve doğum zamanı yaklaştı. Eviniz yakında iki çocuklu bir ev olacak ve hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Sakladığınız bebek eşyalarını ortaya çıkardınız, yeni gerekenleri aldınız ve doğum için hazırlıklarınızı yaptınız. Peki, doğum ve sonrasıyla ilgili neler planladınız?

Doğum için çocuğunuzu hazırlayın

İster sezaryen ister normal doğum planlayın, doğum bir kere yaşamış olduğunuz bir deneyim ve bu konuya bir nebze hazırlıklısınız. Doğum olgusunu bu sefer ilk defa yaşayacak ve hazırlıklı olmayan biri var: Çocuğunuz! Doğum yetişkinlerin, yani sizin ve eşinizin, hatta akrabalarınızın fikir veya deneyim sahibi olduğu bir süreçtir. Çocuğunuz doğum konusunda kulaktan dolma bazı bilgiler edinecektir. Arkadaşları, aile büyükleri, büyük bir çocuksa kendi yapacağı araştırmalar onda kafa karıştırıcı ve kaygı uyandıran etkiler yaratabilir. Çocuğunuz kardeşinin nasıl doğacağıyla ilgili size soru yöneltmiyor bile olsa bu onun merak etmediği anlamına gelmez. Dolayısıyla, doğum sürecinde yaşanacaklarla ilgili olarak çocuğunuzun sizden duyacaklarına ihtiyacı vardır. Çocuğunuz hastanede ziyarete geldiğinde sizi nasıl bir ortamda göreceği konusunda onu gerçekçi bir şekilde hazırlayın. Fazla detay vermeniz kaygı düzeyini arttırabileceği kadar, sorularını geçiştirmeniz de onu huzursuz edebilir. Aklını karıştıracak detaylara girmeden, genel hatlarıyla ona neler yaşanacağını anlatmanız ve sorular geldikçe yanıtlamanız onu rahatlatır. 1 veya 2 gece hastanede kalacağınızı, onun sizi ziyarete geleceğini, geldiği zaman sizi hastane yatağında yatarken göreceğini, kardeşinin beşikte yatacağını, sizin onu zaman zaman besleyeceğinizi net olarak anlatmanız ona genel bir fikir verir. Örneğin çocuğunuzu birkaç gün eskisi gibi kucağınıza alamayacağınızı ancak toparlanmayı sizin de iple çekeceğinizi söylemeniz, onu duygusal olarak hazırlayıcı etkide olur. Büyük yaşta çocuğunuza ise, beraber yaptığınız şeyleri tekrar yapmak için biraz zamana ihtiyaç olacağını, sizin de bunun için hevesli olduğunuzu, zamanla her şeyin düzene gireceğini sakin bir üslupla anlatın.

Evde yemek stoklayın

Doğumdan önce birçok kadın evi düzenlemekle ilgili büyük bir istek duyar. “Yuvayı yavruya hazırlayan dişi kuş” benzetmesi birçok hamilenin durumunu anlatır. İkinci çocukta ise evde zaten bir çocuklu yaşam hâkimdir ve temelde oda ve dolap düzenlemeleri ile zaten işin büyük kısmı hallolur. İkinci çocuğunuzun doğumundan önce yapacağınız mutfak hazırlıkları, doğumdan sonraki günlerde size asıl kolaylığı sağlar. Misafir ağırlama konusunda daha pratik yaklaşımlar geliştirerek, yemek hazırlama zamanlarını çocuğunuz ve tabi lohusa olarak sizin beslenmeniz yönünde kullanmak daha akıllıca olabilir. Neticede, iki çocuklu bir eve gelen bebek ziyaretçileri mükemmel bir ağırlama beklememeleri gerektiğini bilirler. Yemek stoklamak doğumdan sonra ilk çocuğunuzun beslenmesi için de kolaylık sağlar. Belki bir süre, detaylı bir mönü ve atıştırmalıklar hazırlama alışkanlığından vazgeçmek yerinde olur. Kolay hazırlanan, temel besin gruplarından birkaç çeşit yemekten bol miktarda hazırlayıp pişirilmiş halde buzluğa atabilirsiniz. Mükemmeli hedeflemeyin. Bir süre pratik olmayı önceliğe alın.

İlk çocuğunuzun okulunu bilgilendirin

Beklenen doğum tarihiyle ilgili olarak çocuğunuzun okulunu ve öğretmenini bilgilendirmeniz, doğum sonrasındaki birkaç gün ödevler ve çocuğunuzun okuldaki durumunu gözlemlemesi için destek almanızı sağlar. Varsa yakın arkadaşlarının anneleri, servis sorumlusu gibi destek kişiler konusunu gözden geçirin ve bu isimleri eşiniz veya aile büyükleriyle paylaşın. Kendinizi tüm işleri takip etmek için yeterli hissetseniz de doğumdan sonra bir süre sadece bebeğinizle ilgileneceğiniz için, çocuğunuzun günlük hayat akışında yer alan okul, kurs, etüt merkezi gibi yerlerin bir listesini, haftalık programını evin görünür bir yerinde tutmakta fayda var. Birçok konuyu annesi olarak siz takip ediyor ve organize ediyorsanız, sorumlulukları daha fazla paylaşma zamanı gelmiştir. Görev dağılımı yapmaktan ve yardım istemekten çekinmeyin. Buna tüm ailenin ihtiyacı olacak.

Bakıcı faktörü ve aile büyükleri

Çalışıyorsanız ve evde bir bakıcınız varsa, ikinci çocuğun aileye katılımı ve bakıcının sorumlulukları konusunda bakıcıyla tekrar masaya oturmanızda fayda var. Eğer bakıcınızla bir süredir sıkıntılarınız varsa ve bakıcı değiştirmeyi düşünüyorsanız, bir süre beklemeniz daha iyi bir fikir olabilir. Yeni bir bakıcının adaptasyon sürecini sıkışık zamanda yaşamak yerine, ilk çocuğunuzun alıştığı kişiyle devam etmeniz bazı yönlerden daha konforludur. Ancak bu sefer, öncelikleriniz konusunda oldukça net olun. Eğer yeni bir bakıcı alacaksanız, bir yakınınızdan veya yardıma gönüllü arkadaşlarınızdan bir süre gözlemci olmalarını rica edebilirsiniz. Bakıcı ile çalışmıyorsanız, ikinci çocuğunuzun doğumundan önce aile büyükleri ve akrabalar arasında kimlerin destek olabileceğini iyice gözden geçirin. Tahmin ettiğinizden daha uzun süre ve farklı şekillerde desteğe ihtiyacınız olabilir. Farklı durumlar için esnek koşulları bir kenarda bulundurun.

Hastalıklardan korunma

Birçok iki çocuk annesi, ikinci çocuktan edindiği deneyimlerden dolayı ikinci çocukta hastalıkları daha telaşsız karşılar. İlk çocuğun yaşadığı hastalık belirtilerinden yola çıkarak ikinci çocuklara evde teşhis koyma ve doktora daha az götürme eğilimi görülür. Ne var ki, özellikle yeni doğan bebeklerin ateş durumunda doktora götürülmesi gerektiği, ihmal edilmemesi gereken bir gerçektir. Bu gibi durumları unutmamak gerek. Özellikle okul çağı çocuğu olan, yani 3 yaşından büyük ve herhangi bir eğitim kurumuna giden çocuğunuz varsa, eve hastalık yapıcı virüsler taşımasının önüne geçmek zor. Bebeğinizi emziriyorsanız, doktorunuz anne sütünün bağışıklığı arttırdığını ve daha sık emzirmenizi tavsiye edecektir. Emzirmiyorsanız da hastalıklar konusundaki tecrübenizle korunma prensiplerini zaten biliyorsunuz. Bu konuda herkes iş birliği halinde olmasını sağlayın. Bebeğinizin doktoruyla irtibat halinde olun ve önerilerini alın. Yayılmayı önlemek için evi iyi havalandırmak, oda ısılarının 18-22 aralığında olmasına gayret etmek, büyük çocuğunuzla bebeğinizi aynı odada tutmamak ilk alacağınız tedbirler olacaktır. Büyük çocuğunuza küçük bebeğin hassasiyetini anlatmak, kendisinin de küçüklüğünde aynı şekilde korunduğunu hatırlatmak yerinde olur. Evde hasta bir çocuk olduğunda herkesin tedbirli davranmasında fayda vardır.

Her şeyden önemlisi… Mükemmeliyetçi olmayın!

Tek çocuklu yaşamla iki çocuklu yaşam arasındaki farklar kendini hamilelikte belli etmeye başlar. İlk hamileliğinizde bilinmezliklerle dolu bir sürece adım atarsınız. İkinci hamileliğiniz ne kadar farklı da olsa, genel olarak neler yaşayacağınızı bilmenin rahatlığı vardır. Yine de her bebek yeni bir hikâye ve yeni bir heyecan demek! İlk çocuğunuzda her şeyi planladınız ve banyosu, beslenmesi, uykusu ve bakımı derken birçok konuda hayallerinizdeki gibi büyütmeye çalıştınız. İkinci çocukta birçok annenin hemfikir olduğu konu, hiçbir şeyin mükemmel olmayacağı ve bunun aslında dünyanın sonu olmadığı… İkinci bebeği kucağına alan her anne, ikinci bir hamileliği atlatmanın verdiği şükran duygularını yaşar ve sürecin doğal akışına güvenir. Siz de ikinci hamileliği atlatmanın ve bebeğinizi kucağınıza almanın ne büyük bir aşama olduğunu hatırlayın ve bunun tadını çıkarın. Merak etmeyin. Siz rahat hissettikçe, ailenizin yeni üyesi hayatınıza kolaylıkla uyum sağlayacak.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir