PTT ve E-Devlet Doğum Parası Sorgulama ve Başvuru Şartları

PTT ve E-Devlet Doğum Parası Sorgulama ve Başvuru Şartları

E-Devlet Doğum parasının sorgulanması ve başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak yapılmaktadır. Sorgulama işlemi direkt olarak kurumdan yapılabileceği gibi, e-devlet sistemi de bunun için kullanılabilmektedir. 

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde görev alan annelerin daha rahat bir lohusalık dönemi geçirmesi ve bebeğin masrafları konusunda destek bulması için sağlanan yardım, sigortalı olarak çalışan ve şartları karşılayan tüm kadınlara verilmektedir. Genellikle hastane doğumlarında başvuruya gerek kalmasa da, herhangi bir aksiliğe karşın gidilen hekimden ve doğum yapılan hastaneden doğum belgesi talep edilmelidir.

Doğum Parası Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Doğum parası alma aşamasında kişilerin yapmaları gerekenler, öncelikle kendi işyerlerinin SGK altyapı bilgisine ulaşmak olmalıdır. Kişiler, bu şekilde başvurularını nasıl yapacaklarını da belirlemiş olurlar. Eğer işyeri SGK altyapısında yer almıyorsa, hekimden rapor alınmalı ve doğum belgeleri saklanmalıdır.

Doğum parası alma taleplerinde kişinin iş yerinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile arasında bir yazışma geçmesi gerekmektedir. yapılan yazışmalar sayesinde kişilerin işlemleri tamamlanır. Yazışmaların tamamlanması ve onay gelmesi ile kişilerin doğum parası alması mümkün hale gelir. Eğer işyeri SGK altyapısında yer alıyorsa, herhangi bir işlem bir yapılmadan da doğum parasını almak mümkün olacaktır. Doğum parası kaç günde yatar konulu makalemize de bakınız.

Doğum Parasında Zaman Aşımı Bulunur Mu?

Doğum parası alımında zaman aşımı 5 yıl olarak belirlenmiştir. Doğum yapan işçi, doğumunun ardından 5 yıl içinde doğum parasını alabilir. Ancak bu zaman aşımı sadece işyeri SGK bünyesinde yer almayan kişiler için geçerlidir. SGK ile çalışan işyerinde zaten herhangi bir işleme gerek  kalmadan doğum parası alınabilir. Zaman aşımı, bebeğin doğum belgesi tarihi baz alınarak hesaplanmaktadır.

Doğum Parası Alma İşlemi Neden Gecikir?

Doğum parasının gecikme nedeni işyeri ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki yazışmalardır. Ancak hiçbir koşulda yazışmaların süresi yasal zaman aşımını bulmaz. Bu durum da sadece SGK bünyesinde yer almayan kurumlar için geçerlidir. kurum Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde yer almıyorsa, Sosyal Güvenlik Kurumu il çalışılan işletme arasında bir yazışma yapılmalıdır. Bu yazışma sırasında dosyaların kaybolması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle gecikme yaşanabilmektedir.

Doğum Parasına Başvuruyu Kim Yapar?

Doğum parası başvurularını işveren, işçi yerine yapmaktadır. SGK altyapısında yer alan kurumlarda çalışılıyorsa, hastane kişi adına başvuru yapmış kabul edilir. Bu nedenle kişilerin herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmaz. Yani kişinin bireysel olarak herhangi bir başvuru yapması söz konusu olmayacaktır. Çalışmayan anne doğum parasını nasıl alır konumuza da gidiniz.

Otomatik Olarak Doğum Parası Almak Mümkün Müdür?

Otomatik olarak doğum parası almak mümkündür. Ancak bunun için doğumun kayıtlara hızlı bir şekilde geçmesi, hastanenin doğru bir şekilde doğumu bildirmesi gerekir. Otomatik olarak doğum parasını almak için kişilerin hastane tarafından başvurusunun yapılması gerekmektedir. Hastaneler sadece SGK ile anlaşması bulunan iş yerlerinin işçilerine böyle bir imkan tanımaktadır.

Doğum Parası Almanın Şartları Nelerdir?

Doğum parası alma koşulları şu şekilde sıralanabilir:

  • Verilen doğum izni kullanılmış olmalı ve doğum izninin kullanıldığı raporla belgelenmelidir.
  • Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 günlük sigortanın yatırılmış olması gerekmektedir.
Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir