2021 Torun Bakım Maaşı (Parası) Başvurusu Nasıl Yapılır?

2021 Torun Bakım Maaşı (Parası) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Büyükanneler için verilen torun bakım maaşı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kapsamında ödenmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen torun bakım maaşları, çalışan annelerin çocukları için ödenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında görev yapan kadınlar, çocuk sahibi olduktan sonra da iş hayatına devam etmek isteyebilir. Çalışma hayatına geri dönen annelerin çocuklarına bakan büyükanneler, torun bakım parası kapsamında aylık ödeme alabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlediği kreş desteği ve bakıcı desteğine alternatif olarak geliştirilen torun bakım maaşı projesi, kurumun belirttiği şartlara uyum sağlayan kişiler tarafından kullanılabilir. Torun bakım aylığı kapsamında, en fazla 12 ay süreyle aylık 425 TL ödeme yapılacaktır. Bebeklerin 3 yaşını tamamlaması ya da 12 aylık sürenin dolmasının ardından, torun bakım aylığı ödemeleri durdurulmaktadır.

Torun Bakım Aylığı Kullanım Şartları Nelerdir?

Torun bakım maaşından faydalanmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar, aşağıda sıralanmıştır:

  • Torun bakım maaşı almak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir.
  • Proje kapsamında belirlenen pilot illerden bir tanesinde ikamet edilmeli ve torunların da aynı şehirde yer alması gerekir.
  • Çalışan anne ve çocuklarının bir evde ikamet etmesi, büyükannenin ise farklı bir adreste bulunması gerekir. Büyükanne ve torunların aynı şehirde yer almaması durumunda, torun bakım aylıkları söz konusu olmayacaktır.
  • Bebek sahibi olan annenin, 18 yaşından büyük olması gerekir.
  • Annelerin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışması gerekir.
  • Torun bakım maaşı başvurusu yapılan tarih itibariyle, bakımı üstlenilecek çocukların 3 yaşını tamamlaması gerekir. 3 yaşından büyük olan çocuklar, kreş desteği kapsamında gireceğinden, bu çocuklar için torun bakım maaşı verilmeyecektir.
  • Annelerin SSK kapsamında, özel sektörde çalışması gerekir.
  • Özel sektör iş sözleşmesi kapsamında görev alan anneler, sigortalı şekilde çalışma hayatına devam etmelidir. Torun bakım aylığı başvurusu yapılan ve maaş alınan süreçler içerisinde, çalışma hayatına devam edilmelidir.
  • Annelerin işten ayrılması durumunda, torun bakım aylığı ödemeleri sona erecektir.
  • 4857 sayılı kanun kapsamında, annelere verilen doğum izninin tamamen kullanılması ve doğum izninin ardından, iş hayatına geri dönülmesi gerekir. Ücretsiz izin talep eden anneler, bu süreçte torun bakım aylığından faydalanamazlar.
  • Sigortalı olarak çalışan annelerin, torun bakım maaşı süresi içerisinde en az 1 yıllık sigorta ödemesi yapması gerekir. 360 günlük prim ödemesi yapılmadığında, torun bakım aylığı alınamayacaktır.
  • İşveren ve anne arasında, birden üçüncü dereceye kadar kan bağı bulunmamalıdır.
  • Anne ve babanın çalışması durumunda, elde edilen net gelirin asgari ücretin 3 katından daha fazla olmaması gerekir.
  • Torun bakım ücreti alınan dönemlerde, herhangi bir bakıcı istihdamı yapılmamalıdır. Başka bakıcının tutulduğu tespit edildiğinde, torun bakım aylığı ödemeleri tamamen kesilecektir.
  • Torun bakımından sorumlu olacak büyük anne, çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamaktan mahrum olmamalı, herhangi bir hastalık ya da fiziksel engeli bulunmamalıdır.
  • 65 yaşını geçmiş büyükannelerin, sağlık raporu alması gerekir.
  • İkametgâh kayıt belgesi olmadan, torun bakım aylığı başvurusu yapılamaz.

Torun bakım aylığı başvurusu yapacak büyükannelerin, taahhütname ve kimlik belgeleriyle kuruma başvuru yapması gerekir.

Torun Bakım Maaşı Başvurusunda İstenen Belgeler

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından talep edilen evraklar, bakanlık görevlileri tarafından belirtilecektir.

Temel olarak gerekli görülen evraklar şunlardır:

  • Torun bakım aylığı talep eden büyükannenin kimlik belgesi fotokopisi
  • Çalışan annenin ve bebeğin kimlik belgesi fotokopileri
  • Anneye ait nüfus kaydı örneği
  • Çalışan annenin bağlı bulunduğu işyerinden alınmış imza sirküleri örnekleri
  • Çalışılan işyerine ait ticaret sicil gazetesi örnekleri
  • Büyükanneye ait sağlık raporu
  • Anne, bebek ve büyükanneye ait ikametgâh kayıtları
  • Annelerin SGK hizmet dökümü örnekleri
  • Anne ve babanın net gelirinin yer aldığı gelir belgesi

Şahsen Torun Bakım Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen torun bakım aylığına bizzat başvuru yapmak isteyen kişilerin, kurum tarafından belirtilen tüm şartları yerine getirmesi gerekir. Kurumun belirttiği koşullara uyum sağlayan ve gerekli evrakları hazırlayan kişiler, torun bakım aylığı başvurusu için Sosyal Hizmetler Bakanlığı müdürlüklerine ya da Çalışma İş Kurumu il müdürlüğüne gidilmelidir.

Kurum tarafından evraklar teslim alındıktan sonra, büyükannenin sağlık raporu alması talep edilir. Sağlık kontrolünden geçilecek hastane belirtilerek, ödemeler için muayene başvurusu yapılmalıdır. Torun bakım aylığı dilekçesi doldurulduktan sonra, maaş başvurusu sisteme alınacaktır.

İnternet Üzerinden Torun Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden torun bakım maaşı başvurusu yapmanız için “T.C Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” internet sitene giriş yaparak başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor.Torun Maaşı Başvurusu

Torun maaşı başvuru işlemleri her dönem yapılmadığı için, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının açıklama yapmasını beklemeniz gerekmektedir.

Torun Bakım Maaşı Başvuru Sorgulama

Torun bakım aylığı başvurusunun sorgulanması için tekrardan www.ailevecalisma.gov.tr adresi kullanılmalıdır. “Başvuru İşlemleri” butonuna tıklandıktan sonra, giriş bilgileri doğrulanmalı ve “Sorgula” butonuna tıklanmalıdır. Sorgulama sayfasında yer alan bilgiler doğrulandıktan sonra, torun bakım aylığı alma hakkının olup olmadığı hakkında işlem yapılacaktır.

Aylık alma hakkı oluştuğunda, sorgulama sayfası üzerinde gerekli bilgilerin tamamına yer verilecektir. Sistem girişi yapmak için büyükannenin, annenin, babanın ve çocuğun T.C. kimlik numaraları talep edilecektir.

Torun Bakım Aylığının Kesilmesine sebep olan Durumlar Nelerdir?

Torun bakım aylığının kesilmesine sebep olan durumlar, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından takip edilmektedir. Torun bakım aylığı alan kişiler, belirtilen şartların oluşması durumunda kuruma bilgi vermelidir. Kurum tarafından tespit edilen durumlarda, kişilere yasal ceza uygulanabilir.

Torun bakım aylığının kesilme sebepleri arasında yer alan durumlar şunlardır

  • Torun bakım aylığın konu edilen çocuğun yaşamını yitirmesi durumunda, ödenen aylık tamamen kesilecektir.
  • Torun bakım aylığı kapsamında ödeme alan büyükannenin, sağlık durumu yerinde olmalıdır. Sağlık durumunu yitiren kişiler, torun bakım aylığı kapsamında ödeme talep edemezler.
  • Çocukların bakımını düzgün şekilde yapmayan büyükanneler, torun bakım aylığı alma haklarını kaybedecektir.
  • Bakılan çocukların 3 yaşını geçmesi durumunda, torun bakım aylığı ödemeleri sonlandırılacaktır.

Annelerin işten ayrılması durumunda, torun bakım aylığı ödemeleri sonlandırılmaktadır.

Torun Bakım Maaşı Ne Kadar?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan bir proje kapsamında çalışan ailelerin küçük çocuklarına bakan büyükanne ve büyükbabalar için maddi destek sunulmaya başlamıştır. Bu kapsam doğrultusunda gerekli şartları taşıyan kişilerin torun bakma maaşından yararlanması mümkündür.

Torun bakım desteği kapsamında yapılacak ödemeler ise 425 TL olarak belirlenmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her yıl projenin miktarı ve kaç kişi için verileceği belirlenmektedir. Torun bakım maaşı almak için gerekli şartları taşıyan vatandaşların hem torunlarına bakması hem de aylık olarak belirli miktarda ücret almaları mümkün hale gelmiştir. Her yıl torun bakım desteği oranları değişmektedir.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir