2021 Torun Bakma Maaşı Var Mı, Nasıl Alınır?

2021 Torun Bakma Maaşı Var Mı, Nasıl Alınır?

Devlet tarafından geçtiğimiz dönemlerde uygulamaya konulan ve vatandaşların çok büyük ilgi gösterdiği torun bakma maaşına ilişkin araştırmalar arttı. Peki torun bakma maaşı uygulaması devam ediyor mu? Torun bakma maaşı hangi koşullarda alınır? Aylık kaç TL ödenir? 

Aile Bakanlığı tarafından sağlanan destek ödemelerinden bir tanesi de torun bakma maaşıydı. Belli şartları sağlayan anneanneler ve babaanneler torunlarına baktıklarında aylık maaş desteği alıyorlardır. Pandemi sürecinin sona ermesi ve normalleşme süreci ile torun bakma maaşı desteği yeniden gündeme geldi.

2021 yılında Aile Bakanlığı ve birimleri tarafından uygulanan torun bakma maaşı uygulaması desteğine ilişkin son gelişmeleri aktarıyoruz.

TORUN BAKMA MAAŞI NEDİR?

Torun bakma maaşı çalışan annelerin çocuklarının bakımlarını yapan büyükannelere sağlanan destek ödemesidir. 3 yaşından küçük torununa bakan büyükannelere aşağıda yer alan şartları sağlamaları durumunda ödenir. Ödemeler her ay düzenli yapılır.

ORUN BAKMA MAAŞI KİMLERE VERİLİR?

Torun bakma maaşı ödemeleri için sağlanması gereken çok sayıda koşul bulunuyor. Bu koşulların bazıları genel koşullardan oluşurken bazıları ise vatandaşların alacakları desteğin içeriğine göre özel olarka belirlendi. İşte o koşullar.

“Türk vatandaşı olmak. Destek ödemesi yapılan ve pilot şehir olarak belirlenen illerde yaşamak. Bakımı yapılacak olan çocuğun 3 yaşından küçük olması. Çocuğun annesinin en az 18 yaşında olması. Bakımı yapacak olan büyükannenin 65 yaşından küçük olması. Bakımı yapılacak olan çocuk ile büyükannenin aynı şehirde yaşamaları. Üzerinden torun bakım maaşı alınacak olan bebeğin doğumunda anne ve babasının resmi olarak evli olması. Çalışan annenin doğumdan önce en az bir yıllık sigortalı olarak çalışma süresinin olması.”

TORUN BAKMA MAAŞININ PİLOT OLARAK UYGULANDIĞI İLLER

Torun bakma maaşının 2021 yılı öncesinde uygulandığı pilot iller; Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Sakarya, Tekirdağ. Uygulama geçtiğimiz yıllarda ilk başladığı tarihte 10 plot şehirde ve 6500 büyükanneye sağlanmıştı. Daha sonra ise projeye yapılan başvuru sayısının oldukça artması ile beraber yaklaşık 20 bin büyükanneye torun bakma maaşı desteği sağlandı.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca sağlanan torun bakma maaşı 2021 yılında 425 TL olarak ödenir.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir