Doğum İzni Kaç Aydır?

Doğum İzni Kaç Aydır?

Doğum yardımı süreçlerinde annenin ve babanın yeni doğan çocukla ilgilenmesi için bir izin söz konusudur.

Anneler için geçerli olan doğum izni süresi 16 haftalık bir süreci kapsar. Başka bir ifadeyle anne adayları doğum öncesi ve sonrası dâhil olmak üzere 112 günlük izin hakkına sahiptir. Anneler, doğumdan sonra ücretsiz izin de kullanabilir. İşveren, söz konusu izin koşullarını sağlamakla yükümlüdür.

Doğum sürecinde babalar için de bir izin söz konusudur. Yeni doğan bebeği olan babalar 5 gün izin kullanabilir. Bu izin süresi takvim gününü ifade eder ve iş gününden farklı olarak tatil günlerini de kapsar. Ayrıca izin, kişinin maaşında düşüşe neden olmaz. Söz konusu süre, evlat edinme hâlinde 3 günle sınırlandırılır. Ebeveynin bu süreçte SGK primlerine bağlı olarak babalık parası alma hakkı da mevcuttur.

Rapor Parası Şartları Nelerdir?

Personelin geçici olarak iş göremez durumda olması hâlinde aldığı ödenek, rapor parası olarak adlandırılır. Doğum süreci, geçici bir iş göremezlik durumu olduğu için bu ödeneğe tabidir. Doğum yardımı için gerekli belgeler hastaneden temin edildikten sonra rapor parası başvurusu yapılabilir. Söz konusu ödenekten yararlanmak için gereken koşullar şunlardır: 

  • Ebeveynin sigortalılık hâlinin devam etmesi
  • Ebeveynin rapor süresince çalışmıyor olması
  • Doğumun gerçekleşmiş olması
  • Ebeveynin doktordan alınan raporu iş yerine teslim etmesi

Doğum rapor parası hesaplama günlük brüt ücret baz alınarak yapılır. Söz konusu ücret, annenin doğum izin süresi olan 112 ile çarpılır. Çıkan rakamın üçte ikisi ise doğum parası olarak ödenir. Bu ödenek, her doğum sürecinde bir kereye mahsus olmak üzere sağlanır.

Süt Parası / Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır?

Emzirme ödeneği, sigortalı çalışanlara doğum sürecinde sağlanan yardımlardan biridir. Bu ödenek, sigortalı çalışan kadına veya eşi sigorta kapsamında olmayıp kendisi olan erkeğe verilir. Söz konusu ödenekten yararlanmak için e-Devlet sistemine kayıtlı olmak gerekir. Emzirme ödeneği, rapora istinaden otomatik olarak yatar. 

Süt parası hesaplama işlemi bakanlık tarafından onaylanan tarife üzerinden yapılır. SGK’nın yönergesine göre 2024 yılı için geçerli olan rakam 857 TL’dir. Söz konusu tutar, bir kereye mahsus olarak verilir ve ödenek PTT üzerinden alınır.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir