Çocuğunuzu Yalnız Başına Uyumaya Alıştıracak Bir Kaç Yöntem

Çocuğunuzu Yalnız Başına Uyumaya Alıştıracak Bir Kaç Yöntem

Çocuğu yalnız uyumaya alıştırmak zamana yayılması gereken; bilinçli, tutarlı, kararlı hareket etmeyi gerektiren ve sabır isteyen bir süreçtir. Çocuğunuz yalnız uyumak istemiyorsa ya da uyuyamıyorsa bunun fiziksel ya da psikolojik farklı sebepleri olabilir. Öncelikle bu sebebi anlamak çözüm üretmek açısından önemlidir.

Çocuğunuzun yatağı doğumundan itibaren ayrı olmalıdır. İlk zamanlarda sizin odanızda uyusa bile yatağı sizin ona hemen ulaşabileceğiniz şekilde yanınızda fakat ayrı olmalıdır. Çocuğunuz 2 yaşından itibaren kendi odasında uyumaya alışmalıdır, böylece birey olma yolunda önemli bir adım atmış olacaktır.

Peki olması gereken sağlıklı bir uyku için çocuğunuzu yalnız uyumaya nasıl alıştırabilirsiniz? İşte dikkat etmeniz gerekenler…

ÇOCUĞUNUZUN KENDİ YATAĞI OLMALIDIR

yalnız

Doğduğu andan itibaren çocuğunuzun kendi yatağında uyuması önemlidir. İlk zamanlarda onu tehlikelerden koruyabilmeniz ve kendisini güvende hissetmesini sağlayabilmeniz açısından sizin odanızda hatta hemen yatağınızın yanında bir yatakta uyuması uygun olacaktır.

ÇOCUĞUNUZUN YATAĞI VE ODASI ONDA OLUMLU ÇAĞRIŞIMLAR YARATMALIDIR

Çocuğunuz yatağında ve odasında kendisini güvende hissetmelidir, dolayısıyla çocuğu yalnız uyumaya alıştırmak için odanın düzenini böyle olacak şekilde ayarlamaya özen göstermelisiniz. Örneğin yatağına veya odasına oyuncak koyabilirsiniz.

Sunman Oturan Atkılı Pelüş Ayı iyi bir seçenek olabilir. Odasını birlikte süsleyebilir, kendi seçimlerini yapmasına müsaade edebilirsiniz. Bu şekilde odasında kendisini güvende hissetmesi ve daha çok vakit geçirmek istemesi kolaylaşacaktır. Pijama seçimini de birlikte yapmanız uyku düzeni sağlamada kolaylık sağlayacaktır.

ÇOCUĞUNUZ UYKU ÖNCESİNDE RAHATLAMALIDIR

Çocuğum yalnız uyumaktan korkuyor ve yalnız uyumak istemiyor diyenlerdenseniz çocuğunuz uyuyana kadar yanında kalabilir, bu süre zarfında ona rahatlatıcı bir masaj yapabilir, yumuşak bir ses tonuyla sohbet edebilir ve masal okuyabilirsiniz.

Uykuya dalarken çocuğunuzun elini tutmanız, saçlarını okşamanız da kendisini güvende hissettirecektir ve uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Çocuğunuz uyuduktan sonra odadan çıkmalısınız. Çocuğunuzu sizin odanızda uyuttuktan sonra yatağına taşırsanız odasında uyandığında kafa karışıklığı yaşayabilir. Bu nedenle uyanıkken odasına gidip orada uyumasında fayda vardır.

GECE YANINIZA GELEN ÇOCUĞUNUZU ODASINA GÖTÜRMELİSİNİZ

Çocuğunuz gece korkuyla uyanabilir ve sizin yanınızda uyumak isteyebilir. Ancak onu yatağınıza almak yerine odasına gitmeniz, rahatlamasını ve tekrar uyumasını sağlamanız, uyuduktan sonra da odanıza dönmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Böylece ebeveynler ile çocuk arasındaki yakın temas bir ölçüde azalır ve çocuğu yalnız uyumaya alıştırmak açısından büyük bir adım atılmış olur.

UYKU ÖNCESİNDE BİRLİKTE GEÇİRDİĞİNİZ VAKTİ KADEMELİ OLARAK AZALTMALISINIZ

yalnız

Çocuğunuzu rahatlatmak için odasında uyku öncesinde geçirdiğiniz vakti yavaş yavaş azaltmalı ve o uykuya dalmadan odadan çıkarak kendi kendine uykuya dalabileceği hale gelmesini sağlamalısınız.

Çocuğunuz daha uzun süre onunla kalmanız konusunda ısrarcı olabilir veya yanından gitmemeniz için uyumaya direnebilir. Böyle bir durumda, onunla ne kadar kalacağınız konusunda “1 masal okuduktan sonra” vb. olacak şekilde anlaşmaya varabilir, ardından da iyi geceler öpücüğü verip odasından çıkabilirsiniz.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir