Çocuğunuzun özgüven sahibi bir birey olarak yetişmesi tüm yaşamını olumlu yönde etkiliyor. Anne baba olarak çocuğunuzun özgüvenli olması için sizin de izleyebileceğiniz adımlar bulunuyor. Sizin için hazırladığımız içeriğimizde çocuğa özgüven nasıl kazandırılır, çocuklarda özgüven gelişimi ne zaman başlar, özgüven nasıl desteklenir?
Çocuğa Özgüven Nasıl Kazandırılır?
Özgüven en temel tanımı ile kişinin kendine güvenme halidir; yapamamak veya hata yapmak kaygısından ziyade yapabilme inancıdır. Yaş ve gelişim seviyesine uygun şekilde kazanılmış olması o kişinin sosyal ve bilişsel yaşantısında direkt etkili ögelerden birisidir.
Bir çocuğun, ebeveynlerinin ona olan sevgi ve ilgisinin dokunsal, işitsel ve görsel olarak hissetmesi yaşamının her alanında sağlıklı gelişim gösterebilmesi için en önemli noktadır. Doğumundan itibaren ilk çocukluk yılları boyunca çocukta özgüven duygusunun sağlam temeller üzerine kurulmasını sağlar.
Çocuklarda Özgüven Gelişimi Ne Zaman Başlar?
Çocuklarda özgüven gelişimi doğum itibariyle başlar ve yaşam boyu gelişmeye devam eder. Bir bebeğin özgüven oluşumunun sağlanması için ona yeterli seviyede ilgi, şefkat, sevgi ve bakım verilmesi gerekir. Ardından çocuğun yaşamının ilk yıllarında anne babasının ona karşı tutumu, koruyucu ya da ihmalkar kimliğe sahip ebeveynlik stilleri ile çocuktan beklentilerinin tümü çocuğun özgüveninin oluşmasında belirleyici etkenlerdir.
Diğer bir önemli nokta ise çocuğun kendini güvende hissetmesi bu dönemde –genellikle, çocuğun ailesi ile ilgilidir. Uzmanlar, günümüzde özgüven problemi yaşayan yetişkinlerin hemen her birinin çocukluk döneminde yaşadığı özgüven zedeleyici bir durumla karşılaşmış olduklarının altını çiziyor. Sonuç olarak çocuğun, hayatının ilk yıllarından itibaren ihtiyaçlarının yeterli ve düzgün bir şekilde karşılanması özgüven inşasında büyük önem taşıyor.
Özgüven Nasıl Desteklenir?
Çocuğunuzun özgüven kazanımını desteklemeniz için izleyebileceğiniz önemli adımlar bulunuyor. Öncelikle ebeveyn olarak çocuğunuzun karşısında birer örnek olduğunuzu unutmamalısınız. Olumlu davranışlarınızın yanı sıra hatalı bir davranışınız olsa bile bunu itiraf edip özür dilemekten çekinmemelisiniz. Özgüven aynı zamanda kişinin eksik yönleriyle baş edebilmek ve bir şeyi yapamayabileceğini ifade etme cesareti taşımakla da ilgilidir.
Çocuğun kendisini değerli görmesi için her şeyin başında kendisini iyi ve mutlu hissetmesi gerekir. Bu durumda anne ve babamın önemi oldukça büyüktür. Çocuğunuza gelişimi ile ilgili değer ve destek sağlayarak onun kendisiyle barışık olmasına katlı sağlayabilirsiniz. Ayrıca beklentileriniz, çocuğunuzun yaş ve seviyesine uygun olmalı.
Çocuğunuza pozitif yaklaşarak da özgüveninin gelişimine destek olabilirsiniz. Anne ve babalar çocuklarına güvendiklerinde çocuk da kendisine güvenir ve öğrenmeye karşı daha cesaretli olur. Çocuğunuzun özgüvenini desteklerken uzmanların özellikle yapmamanızı önerdiği noktalardan birisi çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamamanız; her çocuğu kendi koşulları ve imkanları dahilinde değerlendirmek gerekir. Diğer yandan çocuğunuz sürekli eleştiriliyorsa ne yazık ki zamanla ‘Nasılsa yaptıklarımı beğenmiyorlar…’ algısına sahip olacaktır.
Çocuğunuzun özgüvenini desteklemek için kendi ilgi alanı ve yetenekleri doğrultusunda etkinliklere katılmalarına destek olabilirsiniz. Böylece var olan yeteneklerinin ortaya çıkması ile kendilerine karşı özgüven de kazanmış olacaklarıdır.
Tüm bedensel, duygusal ve zihinsel gelişim süreçlerinde olduğu gibi özgüvenin sağlıklı gelişmesinde ebeveyn tutumu oldukça büyük. Ancak unutulmamalıdır ki anne baba tutumundan başka olarak çocuğun kendi doğası, yeterliliği ve yaşamı içinde diğer kişilerden aldıkları geri dönüşler de etkindir. Bu da bize çocukların özgüven gelişiminde anne babanın etkili taraflardan olduğu ancak tamamen belirleyici olmadıklarını gösteriyor.
Özgüven Sahibi Olmak Çocuğunuza Neler Kazandıracak?
Çocuğunuzun özgüven sahibi bir birey olarak yetişmesi ona tüm yaşamı boyunca büyük katkılar sağlayacaktır. Özgüveni olan bireyler kendini her durumunda kabul eder ve sever. Ayrıca özgüvenli çocuklar her ortamda kendisini rahat ve iyi bir şekilde ifade edebilirler.
Özgüvenin olumlu etkilerinden birisi de özgüvene sahip çocuğun pozitif düşünebilmesidir. Önüne çıkan bir engelin kendisini yıkamayacağını bilir; ayrıca kendisini iyi tanıdığı için gerçekçi hedefler belirlerler. Kendine güvenen çocuklara ailesinin yanı sıra arkadaşları ve öğretmenleri de güvenir hatta oyunlarda dahi kurucu ya da yönetici konumunda olurlar. Bunların ortak sonucu olarak uzmanlar, özgüvenli çocukların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha başarılı olduklarını söylüyorlar.