Yeni doğum yapan ve çalışan anneler süt parası başvurularının nereye yapılacağını merak ediyor. Yeni doğan bebeklere çocuk parası verilmesinin yanı sıra bez ve mama yardımı da yapılmaktadır.
Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl Alınır?
Yeni doğan çocuk parası yani süt parası almak için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmek gerekir. Süt parası alınabilmesi için doğan bebeğin kimlik bilgileriyle birlikte bağlı bulunulan sosyal güvenlik kurumuna başvurulduğunda SGK kişinin banka hesabına bu bedeli öder.
Geçtiğimiz yıl için geçerli süt parası 180 TL idi. Bu bedel her ay bazında değil tek sefere mahsus olmak üzere sigortalının kendisine yada sigortalı olmayan eşin doğumu nedeniyle yine kendisine ödenir. Süt parasından yararlanabilmek için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumunun merkezlerine yani ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezlerine, illerde ise Sosyal güvenlik il müdürlüklerine müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
Başvuru neticesinde SGK Nüfus kayıt sistemi üzerinden kimlik bilgileri kontrol ve teyit eder ve yapılan başvuruları neticesinde de o yıl geçerli olan süt parasını kişinin banka hesabına yatırır. 300 lira ile 600 lira arasında değişen doğum yardımı ve süt parası ise 200 TL civarında olacağı söyleniyor. E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.
Doğum Parası Nereden Alınır?
Doğum parası yapılan son düzenlemelere göre 1. doğum çocuk için 300 2. doğumdan çocuk için 400 TL, 3. doğum içinde 600 TL doğum parası olarak devlet tarafından ödenmektedir. Çalışan ve sigortalı kadınlara yapılan doğumlardan 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası 16 hafta boyunca ödenen iş görmezlik geliri de verilmektedir.4 yıl önce mayıs ayında yapılan düzenleme, düzenlemeler için bir milattır. Daha önce yapılan doğumlarda bu saydığımız 16 haftalık geçici iş görmezlik gelirinin yanında 15 mayıs dan sonra yapılan doğumlarda doğum parası ödenmektedir. 16 haftalık iş görmezlik geliri de alınmaya devam edilmektedir.
Doğum parasından yararlanmak isteyen vatandaşların öncelikle;
-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi yatırılmış,
-C anlı veya ölü olarak doğum olayının gerçekleşmiş olması,
-İstirahatlı olduğu süre içinde herhangi bir iş yerinde çalışmamış olması ve
-İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması, gerekmektedir.
Bunların dışında aynı zamanda doğum yardımının alınabilmesi için ebeveynlerin
-İkametgâh bölgelerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvuru yapması gerekmektedir. Eğer ebeveynler yurtdışında ikamet ediyorlarsa vatandaşlar Büyükelçilikler aracılığıyla doğum yardımı alabilmektedir.