Milyonlarca kişi için geçerli! 6 yıl erken emekli olacaklar…
Anneler, çalışamadıkları döneme yönelik prim ödemelerini doğum borçlanması uygulaması sayesinde yaparak erken emekli olabilecekler. Sigortalı olarak çalışan kadınlar, ilk defa sigortalandıkları tarihten sonra doğum yapmaları halinde doğum borçlanması hakkına sahip. Peki doğum borçlanması nedir? Kimler doğum borçlanması yapabilir? Doğum borçlanması şartları nelerdir? Doğum borçlanması başvurusu nasıl yapılır?
4A, 4B, 4C kapsamında sigortalı olup doğum yapan tüm kadınlar, 2014 yılında yapılan değişiklik kapsamında üç çocuk için doğum borçlanması yapabiliyor. Yapılan düzenleme çerçevesinde; kadınlar sigortadan sonra doğum yaptıkları üç çocuk için borçlanma yaparak 6 yıl yani 2760 gün prim kazanabiliyor. Yaş ve yıl şartları tamamsa 6 yıl beklemeden emekli olabiliyorlar. Peki doğum borçlanması nedir? Kimler doğum borçlanması yapabilir? Doğum borçlanması şartları nelerdir? Doğum borçlanması başvurusu nasıl yapılır?
DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI NELERDİR?
Sigortalı olarak çalışan kadının doğumdan önce sigorta başlangıcı olmalıdır. Hizmet akdine bağlı olarak, kamu görevlisi veya kendi iş yerinde çalışan kadınların doğumdan önce sigortalılık hallerinin tescil edilmesi gerekir.– Doğumdan sonra kadının adına prim ödenmemesi gerekir.– Borçlanılacak sürede çocuğun yaşaması şarttır.– İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.– Doğum borçlanmasında farklı olarak; staj için yapılan sigorta başlangıcı emeklilikte geçerli sayılmazken doğum borçlanmasında bu tarih baz alınarak hesaplama yapılabiliyor.
DOĞUM BORÇLANMASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının veya hizmetinin geçtiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine, Kamu görevlileri, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na borçlanma talep dilekçesiyle başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabilirler.Doğum borçlanmasını ilgili kurum ve kuruluşlar üzerinden yapacak kadınların işvereninden herhangi bir belge alması gerekmez. Üzerinde T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus sureti ve doğum borçlanması formu başvuru için yeterli belgelerdir. Sonuçlar ilgili kurumun sisteminde değerlendirilip olumlu olması halinde erken emeklilik koşulundan faydalanılabilir.
DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN NE KADAR ÖDEME YAPILIR?
Doğum borçlanmasında etki eden ilk faktör; o yıl belirlenen asgari ücret miktarıdır. Aynı zamanda doğum borçlanmasının alt ve üst sınırları da ödeme için etkili olan koşullar arasında yerini alır. Brüt asgari ücretin günlük tutarının yüzde 32’si 1 günlük doğum borçlanması tutarını verir. Bunun 7,5 katı da günlük en yüksek borçlanma tutarını ortaya çıkarır. 2020 ylı içinde doğum borçlanması ücretleri belirlenmiştir:Bir aylık doğum borçlanması tutarı: 941.76 TLBir yıllık doğum borçlanması tutarı: 11. 301,12 TLİki yıllık doğum borçlanması tutarı: 22.602,24 TL
DOĞUM BORÇLANMASI ÖDEMESİ NEREYE YAPILIR?
Doğum borçlanması ödemeleri PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve SGK online tahsilat bağlantısından yapılabilir. Online tahsilat bağlantısına e-Devlet üzerinden erişmek mümkündür. Doğum borçlanmasının ödenme süresi bir aydır. Bu süre içinde borçlanılan miktarın ödenmemesi halinde, başvuru iptal edilir. Bu durumda kişinin yeniden ilgili kurumlara başvurusunu yapması beklenir. Borçlanmaya konu olan miktar tek seferde tahsil edilir. Doğum borçlanması taksitlendirme ile ödenmez ancak bankalardan borçlanma için kredi çekilebilir. Bankadan çekilen kredi bağlanan emekli maaşından kesinti yapılarak otomatik olarak ödenebilir veya kişi ayrıca ödeme de yapabilir