Çalışan Anneler için Etkili Zaman Yönetimi’’ hakkında işinize çok yarayacak detaylı bilgiler.
Zaman Yönetimi Nedir?
Zaman Yönetimi; zamanı daha etkin kullanarak öncelikleri belirleyip, doğru planlama yapabilmektir. Asıl önemli olan ise zamanı mümkün olduğunca etkin ve etkili bir biçimde kullanma ve denetleme sistemi olan Etkili Zaman Yönetimidir.
Zaman tüm insanların eşit olarak sahip olduğu tek şeydir ama neden bazıları için daha kısadır bazıları için de uzun?
Unutmayın! Gün herkes için 24 Saat… Önemli olan bu süreyi değerlendirme noktasındaki başarımızdır. Hepimiz her gün metroya, metrobüse vs. toplu ulaşım araçlarına biniyoruz değil mi? Sen telefonun ile sosyal medyanda geziyorsun ben ise kitabımın bir bölümünü yazıyorum. Bana gün 25 saat verilmedi, ya da seninki 23 değil, o yüzden yakınmaktan vazgeç, harekete geç. İnan ki; gerçekten istersen vakit yeter…
Zamanı bazıları kısa algılarken bazılarının kısa algılamasının bilimsel bir açıklaması var. Buna Psikolojik Zaman denir. Psikolojik zaman hissedilen zamandır. Zaman çeşitlerinden bahsederken detaylandıracağım.
Neden zamanı yönetmek zorundayız? Zaman yönetiminin avantajları nelerdir?
Cevap basit aslında, pişman olmamak için… Hepimiz kendimizi şunları mırıldanırken bulmuşuzdur öyle değil mi? Vaktim yok, yetiştirmem imkânsız, az zaman kaldı yapamayacağım, çok geç kaldım, yetişemedim… Dikkat edin gün içerisinde bizi sıkıntıya sokan konulardan %90’ı zaman problemindendir. Suçlu ise zaman değil, biziz.
Neden zamanı yönetmek zorundayız peki? Öncelikleri belirleyerek ulaşmak istediğimiz hedefe daha hızlı erişmek için ve bunun yanında stresi yönetmek için. Çünkü zamansızlık “zaman stresi” yaratır. Madem zaman bu kadar güçlü kendi kendini yönetse ya! Yönetmek zorundayız çünkü; verimsizlikleri gidermeliyiz. Belirlenen hedeflere ulaşmamız için buna ihtiyacımız var. Kariyer gelişimimizi zaman olmadan sağlayamayız. Görev gereklerimizi uygun şekilde gerçekleştirmek istiyorsak bunun başka bir yöntemi ne yazık ki yok.
Zaman yönetiminin avantajlarına bakacak olursak;
- Hedeflerimize ulaşma noktasında daha avantajlı oluruz,
- Zaman stresini ortadan kaldırırız,
- Verimliliği arttırırız,
- Öncelikleri belirlememize yardımcı olur,
- İşleri zamanında yetiştirmemizi sağlar.
Peki zamanı etkin kullanamamak sadece bizim elimizde mi?
Elbette ki sorumlu sadece biz değiliz, fakat en büyük yük bizde. Peki neden zamanı etkin kullanamıyor olabiliriz?
- Zamanı etkin kullanamadığımızın farkında değilizdir,
- Okunması gereken çok yazı, evrak, kitap, makale vb. vardır,
- İşimizi daha hızlı ve doğru yapmak için gereken yeterli bilgiye sahip değilizdir,
- Eğer çalışıyorsak; kurumda sürekli çeşitli sebeplerle krizler ortaya çıkmaktadır,
- İş planlamasını doğru yapamıyoruzdur,
- Hedeflerimiz belli değildir,
- Yetki devredemiyoruzdur,
- İşleri ağırdan alıyoruzdur,
- Etrafımız dağınıktır,
- Çok vaktimizi alan misafirlerimiz vardır,
Zamanın da farklı çeşitleri bulunuyor, bize karşılaştırarak anlatabilir misiniz?
4 Temel Zaman çeşidi vardır. Bunlar bizim objektif, sübjektif, biyolojik ve yönetsel dediğimiz zamandır. Şimdi bunları detaylıca inceleyelim.
- Gerçek Zaman
- Psikolojik Zaman
- Biyolojik Zaman
- Yönetsel Zaman
Gerçek Zaman
Objektif zaman olarak da adlandırılır. Saatin gösterdiği zamandır. Bu zaman izlenebilir bazı değişmelerle ölçülebilir. Yıldızların hareketi, dünyanın dönmesi gibi düzenli olarak izlenen bazı fiziksel olaylar veya bir saatin çalışması gibi suni olarak yapılan bazı düzenli hareketler esas alınır.
Psikolojik Zaman
Sübjektif zaman da denir. Hissedilen zamandır. Saatin neyi gösterdiğine bakılmaksızın bir olayda geçen süreyi kısa veya uzun hisseder ve buna göre kısa veya uzun süre diye karar veririz. Saat zamanı çok kesin birimlerle ölçülürken, sübjektif zamanın anlaşılması güçtür.
Biyolojik Zaman
Biyolojik saat, alışkanlıklara göre kurulur. Çoğu zaman uyanmak için kurduğumuz saatin alarmı çalmadan biraz önce uyanırız. Bir biyolojik saat, bize kalkma zamanının geldiğini söylemiştir. Biz derece derece uyuma ve uyanma saatlerini değiştirirsek, biyolojik saatte yeni programa kendisini ayarlayacaktır.
Paylaşarak, dinleyerek ve birlikte anlamlı faaliyetlere katılarak yaşanan nitelikli beraberlik, birbirimize değer verdiğimizi ve birbirimizden hoşlandığımızı anlatır. Ev dışında birlikte vakit geçirmek eşlerin birbirlerine zaman ayırdıkları anlamına gelir ve ilişkiyi canlandırır. Farklı ve hoş mekanlardaki vakit geçirmek pozitif duygularınızı ve eşinizle olan pozitif paylaşımlarınızı arttırır.
Sizden aşağıdaki konularda da madde madde olabilecek metinler rica ediyoruz…
Etkili zaman yönetimi için 10 yol…
- Önceliklerinizi belirleyin
- Kendinize hedefler koyun
- Kendinize yapılacaklar listesi hazırlayın
- Kendi takviminizi oluşturun ve üzerine notlar alın
- Sosyal medya kullanımınızı sınırlandırın
- Kendinize kısa kodlar belirleyin ”takvime göz at, şalteri indir…”
- Görevleri delege etmeyi öğrenin
- Erken kalkmayı deneyin
- Doğru zamanda molalar verin
- Hayır demeyi öğrenin
Zaman yönetimini çocuklara öğretmeniz için 10 öneri …
- Birlikte bir takvim oluşturun ve odasına asın, bunu çocuğunuzun sevdiği renklerle yapın ve kendi takvimini dilediği gibi süslemesine izin verin.
- Oyun saatlerini, uyku saatlerini vs. temel etkinliklerini bu takvime işaretlemesini sağlayın.
- Çocuğunuza iyi bir rol model olun. Onu vaktinde okula götürün, koşturmak zorunda bırakmayın. Ya da dersi bitince bahçede sizi beklemesin.
- Zaman ile ilgili bazı sözler verin ve mutlaka tutun. Örneğin; “1 saatimizi parkta geçireceğiz ve sonra alışverişe gideceğiz”. Böylece zaman farkındalığını çocuğunuza öğretmeye başlamış olursunuz.
- Okul öncesi çocuklarınızda zaman algısını oluşturmak için sabah, öğlen, akşam gibi kavramları öğretin ve sık sık cümle içerisinde kullanmaya çalışın.
- Çocuğunuza sabah kahvaltısında o gün neler yapmayı planladığınızı anlatın. Bu sayede çocuklarınız günü planlamayı, etkinlikleri sıralamayı öğrenirler.
- Çocuklarınıza öncelik belirlemeyi öğretin. Yapması mı gerekiyor yoksa yapmak mı istiyor sorularına rahatlıkla yanıt verebilmesini sağlayın.
- Zaman tanıyın… Hatırlatmalarda bulunun.
- Ödevlerini vaktinde bitiremediğinde oyun oynamak için yeterli vaktinin kalmayacağını tecrübe etmesini sağlayın.
- Kendinizin zaman planlama problemlerinde yaşadığınız stres ve kaygıları çocuğunuza yansıtmamaya özen gösterin.
Zaman yönetmenin avantajları…
- Hedeflere daha kolay ulaşma
- Önemli işler ve hedefler için zaman kazanma
- Daha az stres ve daha büyük motivasyon
- Önemli işleri etkileyen ikincil işleri arka plana atabilme
- Daha fazla konsantrasyon ve güç görünen işleri zamanında bitirebilme
- Günlük planlamalar yapabilme
- Daha az stres