Çalışan anne için okul süreci

Çalışan anne için okul süreci

Özellikle kaygılı anneler, çocukları okula ya da kreşe gitmeye hazır olsa bile kapıda bekleme eğiliminde olabilirler. “Ya beni isterse? Ya ağlarsa? Hemen burada olmalıyım.” düşüncesi, farkında olmadan annenin kaygısını çocuğa yansıtmasına neden olur. Bu tür korumacı ve aşırı kaygılı tutumlar, ayrılma sürecini zorlaştırabilir.

Annenin, çocuğun okula başlama sürecinde iş planlamasını yaparak oryantasyon sürecini sağlıklı bir şekilde desteklemesi önemlidir. Okul saatini kademeli olarak artırarak ilk haftayı tamamlamak, hem anneyi hem de çocuğu yormadan sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

Çalışan Annelerde Psikolojik Sağlamlık

Zor koşullara, olumsuz olaylara, çok üzücü durumlara, baskı ve stres durumlarına uyum sağlayabilme, uygun baş etme yolları bulma, çözüm yolları geliştirebilme, olay geçtikten sonra kendini toparlama, eski haline dönebilme kapasitesine psikolojik sağlamlık denilmektedir.

Çalışan annelerde psikolojik sağlamlığı arttırmak için öneriler şunlardır.

  1. Alternatif Bakış Açısıyla Görme: Çalışan annenin stresli durum ve stres tetikleyicilerinin farkında olması ve burada kaygılı düşüncelerinden tetiklendikleri ve dengelenmekte zorlandıkları kısımları kabul etmeye çalışıp alternatif bakış açısı geliştirmek önemlidir. ‘’bir başkası bunu yaşasaydı çözüm için başka ne önerebilirdim’’ şeklinde sorular yöneltebilirsiniz kendinize.
  2. Olumlu Düşünme: Yaşamımızda olumlu düşünmekte çoğu zaman zorlansak da, negatif düşünceden uzaklaşıp olumlu düşünceye yaklaştığımızda zorlukları aşma kapasitemiz de bir o kadar artacaktır. Karşılaştığınız krizleri nasıl fırsata çevirmeniz gerektiğini düşünüp yaratıcı olmaya çalışabilirsiniz. Örneğin işten geldiniz ve çocuğunuz oyun oynamak istiyor fakat misafiriniz gelecek evi toplamak zorundasınız. Çocuğunuzu tek oynaması gerektiği konusu ile ikna edip vakit kaybetmek yerine yaptığınız işe onu da dahil edecek şekilde yönlendirebilirsiniz. (yastıkları yerine koyma yarışı, oyuncakları sepete basket atma oyunu gibi)
  3. Sosyal Desteğe Açık Olmak: Sosyal destek, psikolojik dayanıklılığın temel bir unsuru olarak kabul edilir. Sağlam sosyal ilişkiler, bireyin zorlukları aşma kapasitesini artırır. Planlamanızı sağlıklı bir şekilde yapıp güvendiğiniz insanlarla beraber vakit geçirmeniz moralinizi yükseltip motivasyonunuzu arttıracaktır.

Çalışan annelerin en yaygın karşılaştığı zorluklar nelerdir?

Çocuğa bakım verecek güvenilir birini bulmak en yaygın zorluklardan biridir. Yakın akrabaların bakım vermeleri koşulunda ise ilişkilerde yaşanacak olası çatışmalar, annenin bebeğine bakmak için işten ayrılması durumunda ise ekonomik sorunlar ya da yeniden iş bulma sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Çalışan anneler suçluluk duygusuyla nasıl başa çıkabilir?

Çocuğumla az vakit geçiriyorum yeterince iyi bir anne değilim. Gibi söylemlerle fazlaca karşılaşırız çalışan annelerde oysa ki şu unutulmamalıdır iyi bir anne olmak çocuğunun sürekli yanında olmak demek değildir. Günde yarım saat bile olsa verimli oynayabilmek duygu alışverişin de bulunmak, onun istediği gibi koşup zıplamak çocuğun duygusal gelişimine önemli katkı sağlayacaktır. Zaman ayıramayacak kadar zorlanıyorsanız yardım istemekten utanmayın, her şeyi mükemmel yapabileceğiniz düşüncesinden uzaklaşmaya çalışın.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir