Doğum yaptıktan sonra bir süre işten uzak kalan çalışan kadınlara devlet desteği veriliyor. Çalışılmayan dönemde işverenler, kadınların iş sözleşmesini feshedemezken yasal izin süresinde ihtiyaç duyulan maddi desteği ise devlet sağlıyor. Bu kapsamda 112 gün üzerinden en az 16 bin lira ödeme yapılıyor. İşte detayları…
Kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması için hem devlet hem de özel sektör önemli çalışmalar yürütüyor. Çünkü işgücüne katılanların sadece üçte biri kadın. Oysa gelişmiş ülkelerde bu oran daha fazla. Sigortada kaydı olmayan ev kadınlarının çoğu da aile bütçesine destek için çırpınıyor. Çocuk bakımı ve ev işleri, kadınları bir işte çalışmak kadar yıpratıyor. Bundan dolayı Türkiye’nin hukuk ve sosyal güvenlik sistemi çalışan veya çalışmayan tüm kadınlara birçok haklar sağlıyor.
Bugün kadınların çalışma hayatından kopmaması için sağlanan doğum parası desteğine dikkat çekmek istiyoruz. Annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan ‘doğum parası’ (rapor) sağlıyor. En düşük tutar ise asgari ücrete endeksli. 1 Temmuz’a kadar çalışan yeni anneye 12 bin 454 lira doğum parası ödeniyordu. Ancak 1 Temmuz itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 29.3’lük ara zamla bu tutar da arttı. 31 Aralık’a kadar doğum iznini tamamlayan asgari ücretli anneye en az 16 bin 106 lira ödenecek.
HESAP 16 HAFTA ÜZERİNDEN
Doğum izni ödemesi, doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz çocuk olunca bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Para, anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘turkiye.gov.tr’ adresinden kontrol edilebiliyor.
Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor.Rapor süresince yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmak gerekiyor.Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor.Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.