Çocukla Tatil için 25 Önemli İpucu

Çocukla Tatil için 25 Önemli İpucu

Çocuğunuzla ilk seyahatinizde olsa, onunla sayısız seyahat etmiş bile olsanız çocukla seyahat etmek genellikle göz korkutucudur. Yanınızda neler götüreceğinizden, oraya kadar nasıl oyalayabileceğinize kadar her konu sayısız endişe barındırır.

Hazırlanmanıza yardımcı olacak çocuklarla seyahat konusunda en önemli 25 ipucunu aşağıda listeledik. Bunlardan bazıları bebekler, bazıları daha büyük çocuklar ve bazıları da sizin için.

1. Geçecek!

Çocuklarla tatile çıkma düşüncesi bunaltıcı olsa da, hatırlaman gereken en önemli şey şu: bu bir şekilde sona erecek. Oraya ulaşacaksın. Bunu atlatacaksın. Yani içinde olduğun stres normal ve geçecek..

Bol zaman ayır, valizini iyi hazırla ve yolculuğu tatilinin bir parçası haline getir. Yolculuğun sonunda iyi olacağını ve aslında o anda bunun keyfini çıkarıyor olman gerektiğini aklınızdan sakın çıkarmayın!

2. Ağırdan al

Çocukla seyahat- Bu sen de olabilirdin

Bir zamanlar aceleyle uçaktan inip, bir çırpıda havalimanından çıkıyor olabilirsiniz.. Veya araçla giderken çok az mola verip, tüm o kestirmeleri falan kullanıyor olabilirsiniz. Ama eğer çocukla seyahate çıkıyorsanız, o günler artık sona erdi. Arkanıza yaslanın, bırakın herkes acele etsin, siz sadece akışına bırakın.

Dinlenme tesislerinde durduğunuzda sadece ihtiyaç karşılamak değil, çocuklarınızın hareket edip koşarak biriken enerjisini boşaltmaları için fazladan zaman harcamayı da unutmamalısınız. 

3. Yanına çok şey alma!

Neredeyse her şeyi gideceğin yerden alabileceğini aklından çıkarma. Belki aynı marka olmayabilir ama yine de idare edebilirsiniz. Bavulunuzu minimum tutmaya çalışın. Eczanelerden ilaç, marketlerden yiyecek hemen elinizin altında olacaktır.

Bebek söz konusu iken bazen beslenme ve bebek bezleri konusu endişe verici olabilir. Ekolojik bebek bezlerini kullanmaya alıştıysa, seyahate çıkmadan bir süre önce ekolojik olmayan bir marka kullanarak bebeğinizde herhangi bir reaksiyon oluşturup oluşturmadıklarını test edebilirsiniz. Benzer şekilde markette satılan hazır kavanoz mamalar veya minik yoğurtlar özellikle yurtdışı seyahatlerinde kurtarıcınız olabilir…

4. Otel mi yoksa kiralık tatil evi mi?

Otellerin bazı artıları (oda servisi, yemekler, bebek bakımı hizmetleri vs.) olsa da, kiralık tatil evlerini kendi eviniz gibi kullanabilir, kendi yemeklerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Özellikle çocuğunuzun özel bir beslenme düzeni varsa daha uygun olabilir. Bu kişisel bir tercih, ama yine de üzerinde düşünmelisiniz.

5. Rezervasyon yaparken iyice düşün

Eğer tercihinizi yaptıysanız rezervasyon için acele etmeyin. Dik yokuşlar, uzun merdivenler, şehir merkezine uzaklık, daha önce konaklama yapmış olan ailelerin deneyimleri tüm bunları düşüp tartın öyle karar verin.. Daha önce sizin için cennet gibi olan bir yer, bir bebek arabası ve bebekle birlikte bir kabusa dönüşebilir.

6. Etiketle ve takip et!

Çocukla seyahat- Kaybolan o değil, asıl kaybolan ailesi

Çocuğunuzun koluna veya boynuna bir uygun bir aksesuar ile adını ve telefon numaranızı yazarak çocuğunuzu bir nevi etiketleyebilirsiniz. Bu şekilde, sevimsiz bir gözden kaybetme durumunda zaman sizinle kolayca iletişime geçilebilir. Dilerseniz bir GPS izleme cihazı da alabilirsiniz böylece uygulama aracılığıyla takip edebilirsiniz…

Valizlerinizi de etiketlemeyi unutmayın.

7. Havuz veya Deniz

İlk yaz tatilinizde plajda olmayı planlıyorsanız bile, otelde bir de havuz olmasına önem verin. Pek çok çocuk denizde olmayı sever, ama bir kısmı da denizden hiç hoşlanmaz! Havuz, ufaklıkların etrafa sular sıçratarak oynamaları, içine girerek serinlemeleri ve tabii ki yorulmaları için idealdir.

8. Bebek arabası, puset veya kanguru

Çocuklarla birlikte seyahat ederken bu sık yaşanan bir kararsızlık konusu ve kolay bir yanıtı da yok. Çünkü yanıt aslında nereye seyahat ettiğinize ve çocuğunuzun alışkanlığına, yaşına göre değişebiliyor. Bu başlığın cevabı tamamen siz de…

Sokaklar düz mü, yoksa asfaltta çukurlar var veya yol dışında yolculuk edilmesi de mi gerekiyor? Gideceğin yer çok mu nemli, yoksa oldukça soğuk mu? Peki, çocuğun hangi taşıma şekline alışık? Her duruma uyabileceklerden birisi hafif bir baston pusettir. Birlikte seyahat etmesi kolaydır, öğleden sonra kestirmeleri için geçici yatak olarak da kullanılabilir. Ayrıca hafiftir ve ferahtır ama aynı zamanda tentesi ve battaniyeler yardımıyla yağmura ve soğuğa karşı yalıtılabilir ve neredeyse her yol koşulunda kullanılabilir.

9. Valizini planlı hazırla

Çocukla seyahat- Huzur ve sessizlik

Bebekle seyahat ediyorsanız; geniş bir sırt çantası el bagajınız olacaktır. Olası gecikmeleri de hesaba katmayı unutmadan; ıslak mendil, kağıt mendil, suluk, biberon, mama, yedek emzik, bebek bezleri, atıştırmalıklar, yedek kıyafet, şal, boş poşet, oyalamak için en sevdiği oyuncaklar ve kitaplar ilk aklımıza gelenler..

Yolculuğun en zorlu anlarında yeni bir oyuncağın sunulması genelde çok güzel ve sakinleştirici bir etki sağlar. Çocuğunuzun taşıyabileceği yaşta ise ona uygun bir sırt çantası takması kendisini önemli hissettirecektir. 

10. Yolculukta Beslenme

Pek çok havalimanı bebek sütü ve bebek mamalarının 100 ml’yi aşan kaplarda güvenlik noktasından geçişine izin vermektedir. Genellikle kapları açıp, içindekileri kontrol ederler ama bu çok kısa bir süre alır ve içindeki mama da kirlenmiş olmaz.

Daha büyük yaşta çocuklar için; küçük kilitli poşetlerle yanınıza alabileceğiniz kuruyemişler, muz veya mandalina gibi kolay soyulan meyveler ve krakerler açlık krizlerini engelleyerek işinizi kolaylaştıracaktır. 

Atıştırmalıklar tamamen şekerli yiyeceklerden ibaret olmasın. Basınç farkıyla başa çıkmayı kolaylaştırması açısından birkaç emilebilir şeker, sakız ve çubuk kraker fena olmaz.

11. Saati planlayın

Yolcuğunuzu uyku zamanına planlamaya çalışın. Gece uçuşları daha pahalı olabilir ama aradığınız şey kolaylıksa, uyuyan bir çocuk herkes için bir nimet olacaktır. Aktarmalı bir uçuş ise araya bolca zaman ayırdığınıza emin olmalısınız. İsteyeceğiniz en son şey tanımadığınız bir havalimanında çılgınca koşuşturmaktır. Ayrıca aksilikleri düşünüp yanınıza bolca atıştırmalık (meyve vs) koyun..

12. Gideceğin yeri, kurallarını araştır!

Bu hem seyahat öncesi hem seyahat sırasında geçerli bir kuraldır. Bebeğinin vizeye ihtiyacı var mı? Bebeğinin ve senin hangi aşıları olmanız gerekiyor? Yanında sıtma tabletleri gibi ilaçlar taşıman gerekiyor mu? Son dakikada hazırlıksız yakalanmak istemezsin. Özellikle arabayla yolculuk planlıyorsanız, mutlaka oto koltuğu edinmelisiniz!

13. Nereye oturmalısın?

Ufak bir çocukla uçakta nereye oturacağınızı uçağın tasarımı belirler. Bazılarında sadece bazı koltukların üzerinde ekstra oksijen maskeleri bulunur. Ancak bu tüm uçaklar için geçerli değil, o yüzden havayolundan bilgi alıp, hangi koltuğun daha uygun olduğu konusunu düşünmelisiniz.

Uçağın en ucunda oturmak daha az kişiyi rahatsız edeceğiniz anlamına gelir. Ancak, bazen bu koltuklar tam olarak yatırılamaz ve uçağın arka bölümü gürültülü olabilir.

Çocukla seyahat- Bunlardan yetişkinler için de yapmalılar

Uçağın ortasında olmak uçak bölmelerinin bitişiğindeki koltuklara oturma fırsatı sunar. Bu koltuklarda daha fazla ayak aralığı (yani oyun için daha büyük bir zemin) olduğu gibi, eğer uçakta varsa bebek yatağı bulma olasılığınız da var. Ne yazık ki, bu aynı zamanda önündeki koltuğun altında valiz koyma boşluğu bulamayacağın anlamına da geliyor.

Değerlendirilecek bir başka konu da çocuğunuzun kaç yaşında olduğuna göre değişiyor: pencere kenarı mı koridor mu? Kenara sıkışmak mı, yoksa kolayca hareket edebileceği bir alana sahip olmak mı daha iyi?

14. Prova yapabilirsiniz

Hazırlanıp havalimanına gitmekten ibaret bir deneme hem sizin hem de çocuğunuz için faydalıdır. Havalimanları büyük ve kalabalık olduğundan bunlar çocuğuna biraz fazla gelebilir. Bu deneyimle onu adım adım tanıştırmak, o gün geldiğinde işlerin daha sorunsuzca gitmesini sağlayabilir.

Eğer uzun süreli bir yolculuk yapacaksanız; bir deneme yolculuğu gerçekleştirebilirsiniz. Belki yurtiçinde bir hafta sonu gezisi..? Ufak bir yolculuk, ufaklığı uçuş kavramıyla veya araçla seyahatle tanıştıracaktır. Sizin de endişe etmeniz gereken bir şey olup olmadığını görmenizi sağlayacaktır.

15. Yolculuğu anlatın

Eğer çocuğunuz için uçuş ve yolculuk kavramlarına yeniyse, bunları ona iyice anlatın. Mesela kemerlerini ne zaman ve neden bağlamaları gerektiği gibi tüm konuları, olacak her şeyi ve bunların ne zaman olacaklarını öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Çoğu çocuk uçmanın eğlenceli olduğunu düşünür, bu yüzden yapabileceğin en iyi şey onu yolculuğa teşvik etmektir. Ne de olsa bu bir macera!

16. Düşük fiyatlılar buna değer mi?

Artık bir aile olduğunuza göre düşük fiyatlı havayollarını kullanmak daha cazip gelse de, bunların genellikle merkeze uzaktaki havalimanlarına uçtuklarını ve bunun da daha fazla yolculuk anlamına geldiğini unutmamalısınız. Bu yüzden düşük fiyatlı havayollarından vazgeçip, biraz daha fazla para karşılığında kafanızın daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezine uzaktaki havalimanından şehir merkezine ekstra yolculuk ücretini de hesaba katınca aradaki fiyat farkının da genellikle çok az olduğunu hatırlatalım.

Çocuklarla Seyahat

17. Havalimanı zamanı – online check-in

Havalimanındayken kuyruklarda bekleyeceğiniz zamanı olabildiğince azaltmaya çalışın. Bunun en kolay yollarından biri de online check-in yapmaktır; böylece artık tek yapmanız gereken bagajı teslim edip, güvenlik kontrolünden geçmek.

18. Bol zaman ayır

Kuyruklarda geçirdiğin zamanı azaltmak istediğin gibi, her şeyi aceleye getirmek de istemezsin. Evden çıkarken fazladan geçirebileceğin birkaç saat ayır ve eğer havalimanına çok çabuk gidersen, oyun alanına giderek çocuklarının enerjilerini atmalarını sağlayabilirsiniz: yerde ne kadar enerji harcarlarsa, uçağa o kadar az kalır. 😉

19. Neler yanlış gidebilir ki?

Gitmeden önce, uçuş sırasında cinnet geçirmekten, uçağı kaçırma durumuna varana kadar ters gidebilecek her şeyi yazıp ve bunlarla nasıl başa çıkacağını not alabilirsiniz. Tüm bu durumların üzerinden gerçekleşmelerinden önce geçmek zihinsel olarak hazırlanmanızı sağlayacaktır – her ihtimale karşı!

Renkli kıyafetler giydirin ve dikkat çekici olmasına önem verin. Özellikle kalabalık yerlerde çocuğunuz elinizi bırakabilir ve birden koşmaya başlayabilir. Bu durum, gözden kaybolmasına neden olabilir. Ancak dikkat çekici bir kıyafet giydirmeniz halinde, çocuğunuzu gözden kaçırmanız söz konusu olmaz. 

Çocukla seyahat- "Daha gelmedik mi?"

20. Plan yap ama biraz serbestlik de tanı

Çocukların eğlenmelerini istiyorsanız tüm seyahatin katı bir disiplin altında olmasını istemezsiniz. Sadece kendinize odaklanarak yapacağınız tatil planları, doğru değildir. Çanta hazırlarken, rota seçerken, ulaşım aracını belirlerken de çocuğunuzun ihtiyaçlarını da dikkate almalısınız. Düzinelerce tur veya gezi rezervasyonu yapmak yerine önemli yerleri, görmek istediğiniz yerleri, yemek yemeyi planladığınız yerleri not alın.

Mesela, çocuğunuz gemi seyahatlerine ilgi duyuyor olabilir. Şehir içerisindeki vapur seferlerinde mutlu olduğuna tanıklık etmiş olabilirsiniz. Ya da bu bir tren olabilir. Böylece tatil hedefiniz yerine gelirken çocuğunuzun da keyfi yerine gelir. Size aşırı huysuzluk çıkarmaz ve keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

21. Karşılama ve yardım

Havayolunun karşılama ve yardım hizmetleri sunup sunmadığını araştırabilirsiniz. Hepsinde olmasa da, pek çoğu havalimanına geldiğiniz andan itibaren her konuda senin için ellerinden geleni yapacaklardır. Birden fazla çocukla seyahat ediyorsanız veya çocuğunuzla yalnızsanız bu hizmetlerin çok büyük faydasını görebilirsiniz!

22. Sakin olun ve Keyfini çıkarın

Çocuğun başka bir boyuttan gelen bir çığlık canavarı olmak için olabilecek en kötü anı seçmiş olsa bile, derin bir nefes alıp ve sakin kalmaya çalışın.

Her şeye rağmen bu tür durumları yaşayacağınızı kabullenmenizde fayda var. Önlem almak en önemli yaklaşımdır. Acıkmadan önce beslenmesi, uykuya dalmaya çalışırken uygun koşulların sağlanması, sıkılmaya başlarken bunun fark edilmesi ve eğlencenin başlatılması gibi yaklaşımlar faydalı olacaktır. 

Kaynak:gezenterlik.com

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir