Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

İş hayatına ara vermeyi gerektiren bazı zorunlu durumlar mevcuttur. Doğum süreci, söz konusu durumlar arasında yer alır.

Ebeveynlerin yeni doğan bebekle ilgilenmek ve bu süreci sağlıklı bir biçimde atlatmak için çalışma hayatından bir süre uzak kalması gerekir. Böyle durumlarda işverenin personele izin verme yükümlülüğü bulunur. Yeni doğan bebeği olan ebeveynler devlet tarafından yürürlüğe konan doğum yardımından da yararlanabilir. Sizin için hazırladığımız bu yazıda babalık izni ve doğum yardımları konusunda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Çalışan Ebeveynlere Ödenen Yardımlar Nelerdir?

İş sigortası, kişisel sağlık ve emeklilik durumlarının yanı sıra doğum süreçlerini de kapsar. Bu sigorta kapsamında çalışan ebeveynlere gebelik ve doğum aşamalarında bazı yardımlar yapılır. SGK doğum yardımı, kişinin daha önce ödemiş olduğu primlerden karşılanır. Ebeveynler bu süreçte süt parası ve ilerleyen zamanlarda kreş desteği gibi yardımlardan yararlanabilir.

Çalışan ebeveynlere iş yeri tarafından da yardımda bulunulması mümkündür. Bu yardımlar maddi olarak veya hediye kartlarıyla yapılabilir. Söz konusu destekler, yeni doğum sürecindeki çalışanların şirkete bağlılığını ve işe dönmek için motivasyonunu artırır.

Doğum Parası Nasıl Alınır, Kimler Alabilir?

Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

Doğum yardımı başvurusu, söz konusu olanaktan yararlanmak için temel şartlardan biridir. Yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin yeni doğan çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kaydetmesi gerekir. Sistem kaydı yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Bu dilekçe şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine iletilmelidir. 

Başvuru yapıldıktan sonra ebeveyn tarafından yapılan beyanın doğru olup olmadığı görevliler tarafından incelenir. Bu beyanın doğru olduğu ve ebeveynin yardımı almaya hak kazandığı tespit edilirse doğum parası şartları gerçekleşmiş kabul edilir. Böyle bir durumda ebeveyn, bakanlık tarafından verilen ödenek ve desteklerden yararlanmaya hak kazanır.

Doğum Yardımı Ödemeleri Ne Zaman ve Nereden Yapılır?

Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. PTT aracılığıyla hak sahiplerinin TC kimlik numaraları ya da Mavi Kart numaraları üzerinden gerçekleştirilen ödemeler 1 (bir) yıl içinde teslim alınmalıdır. Aksi takdirde 1 (bir) yıl içerisinde teslim alınmayan ödemeler iade olmaktadır.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir