Doğum yapan kadına devletten çifte destek

Doğum yapan kadına devletten çifte destek

Doğum yapan kadınlara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ‘doğum yardımı’, SGK’dan da ‘doğum parası’ ödeniyor. Doğum yardımı için hiçbir şart aranmazken, doğum parasında ise prim ödenmesi gerekiyor.

Doğum yapan kadına devletten çifte destek

Doğum yapan kadınlara devlet tarafından doğum yardımı ödeniyor. Bu yardımı almak için hiçbir şart yok. Annenin veya babanın Türk vatandaşı olması yeterli. Yeni çocuk sahibi olan çiftler doğum yardımıyla ilk masraflarının bir kısmını karşılayabilir.

YURTDIŞI DA OLABİLİR

Diğer taraftan SGK, kadınlara doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 hafta süreyle çalışamadıkları günler için geçici iş göremezlik ödeneği ödüyor. Ödenen bu para halk arasında ‘doğum parası’ olarak biliniyor. Doğum yardımı ise SGK’nın ödediği doğum parasından farklıdır. Doğum parasının ödenebilmesi için kadın sigortalının doğumdan önceki bir yıl içerisinde 90 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödemiş olması gerekir. Doğum yardımından Türk vatandaşları ve mavi kartlılar yararlanabilir. Doğum yardımından yararlanabilmek için doğumun Türkiye’de olması da gerekmez. Türk vatandaşının yurtdışında yaptığı doğumlar için de bu yardımdan yararlanılması mümkün.

2015 YILINDAN BERİ VAR

Evlat edinme halinde evlat edinilen çocuklar için öz anne-babaya doğum yardımı ödenmişse evlat edinen anne-babaya ödenmesi söz konusu değildir. Doğum yardımının yürürlük tarihi 15 Mayıs 2015. Bu tarih ve sonrasındaki doğumlar için doğum yardımı ödeniyor. Diğer yandan doğum yardımına esas çocuk sayısının tespitinde bu tarihten önceki doğumlar da dikkate alınıyor. Örneğin 2013’te birinci, 2017’de ikinci ve 2020’de üçüncü çocuk sahibi olan bir çifte üçüncü doğum için 600 TL ödeme yapılıyor.

ASGARİ ÜCRETLİLER İÇİN SGK’DAN 7 BİN 324 TL

Bu yıl için asgari ücretli bir kadın çalışana SGK tarafından toplam 112 gün karşılığında 7.324 TL doğum parası ödeniyor. Çalışanın aldığı ücret yükseldikçe doğum parası da artıyor. Doğum yardımı ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenir ve çocuk sayısına göre farklılaşmakla beraber doğum yardımına başvuran herkes için aynıdır. SGK tarafından son bir yıl içerisinde kadın sigortalı adına veya doğum yapan kadın sigortalı çalışmıyorsa kadın sigortalının eşi adına 120 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmişse emzirme ödeneği adı altında yardım yapılır. ‘Süt parası’ olarak bilinen bu para bu yıl itibarıyla 202 TL’dir.

BAŞVURULAR KİMLİK KAYDI SONRASINDA

Doğum yardımı kapsamındaki kişiler başvurularını; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi, doğum yardımından yararlanacak olan kamu personelinin çalıştığı kurum, büyükelçilik ve konsolosluklara yapabilir. Başvurunun yeni doğan çocuğun kimlik paylaşım sistemine kaydı yapıldıktan sonra yapılması gerek. Doğum yardımı başvurusunun anne Türk vatandaşı ve sağ ise anne tarafından ya da anne adına baba tarafından yapılması gerekiyor.

ÜÇÜNCÜ ÇOCUĞA 600 LİRA

Doğum yardımı ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL ve üçüncü çocukta 600 TL. Üçüncü çocuktan sonraki doğumlarda da doğum yardımı 600 TL olarak uygulanıyor. Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödeme almaları halinde, hesaplanacak faizle birlikte bu ödemeler bir ay içinde iade edilir.

Kaynak: https://biricikannem.com/2020/02/dogum-yapan-kadina-devletten-cifte-destek/

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir